Bransjenorm utviklet av NHO Reiseliv for håndtering av smittverntiltak ved norske overnattingsbedrifter. 

MÅLSETTING OG BÆRENDE PRINSIPPER 

  • God hygiene 
  • Redusert kontakthyppighet mellom personer
  • Syke personer skal være i isolasjon/ karantene 

Syke gjester og ansatte må holde seg hjemme. 

Unngå trengsel ved resepsjon, fellesarealer osv. 

Vurder tiltak for å organisere kø. Kortbetaling og annen kontantløs betaling. 

Oppfordre gjester til håndvask/ hånddesinfeksjon ved ankomst. Sørg for hyppig renhold av alle utsatte flater. 

Sørg for godt renhold av hotellrom mellom gjester. Fjern pynteputer og sengetepper som ikke vaskes regelmessig. 

Ved bekreftet smittetilfelle, gjennomføres smittevask av hotellrom og andre områder hvor gjesten oppgir å ha oppholdt seg. 

Serveringssteder med skjenkebevilling skal ha sitteplasser til alle gjester, og servering av alkohol skal foregå i form av bordservering. 

Mat og alkoholfri drikke kan serveres fra buffet eller på annen måte.

Det er ikke tillatt å servere alkohol etter kl 24. Etter dette har gjestene 30 minutter til å drikke opp. 

Servering fra buffet forutsetter gode smitteverntiltak. 

Legg til rette for 1 meter avstand mellom gjester og mellom bordoppsett. Det bør ikke være flere gjester rundt et bord enn at det er mulig å praktisere godt smittevern, herunder 1 meter avstand mellom gjester. 

Et godt smitteverntiltak er å unngå at for mange gjester må dele utstyr, som menyer, serveringsbestikk, ketsjupflasker, vannmugger, saltbøsser og all annen mat og utstyr som er ment for deling. 

Ansatte må kunne overholde 1 meter avstand til hverandre ved vedvarende arbeid på kjøkken etc. Det er greit å passere hverandre/stå nærmere i korte tidsrom av gangen. 

Sørg for at det kan holdes 1 meter avstand mellom deltakere på møter/ kurs. Begrensning på 200 personer på arrangementer på offentlig sted. 

Sørg for god opplæring av alle ansatte 

Ansatte bør jobbe i faste crew så langt det lar seg gjøre, for å unngå smitte mellom ansatte 

Lag rutiner for hva som skjer dersom en gjest eller en ansatt blir smittet. 

Oppdatert 12. august 2020